Zakir Hussain og Niladri Kumar til Oslo World 2022

ZakirHussain
Zakir Hussain. Foto: Jim McGuire

Et møte mellom to mestere og fornyere av indisk klassisk musikk. Under årets festival møtes to virkelige mestermusikere, Zakir Hussain og Niladri Kumar, på Cosmopolite. De virtuose duo-opptrednene deres er kjent for å være spekatakulære hendelser, der klassisk indisk musikk tas helt nye steder.

Zakir Hussain er en av de store tablaspillerne i vår tid, både kjent som soloartist og gjennom grenseoverskridende prosjekter som Shakti og Remember Shakti med John McLaughlin, Sangam med Charles Lloyd og Eric Harland og samarbeid med George Harrison, Van Morrison, Dave Holland, Chris Potter, Béla Fleck, Edgar Meyer og Herbie Hancock. Han var den fremste disiplen av faren sin, legendariske Ustad Allarakha, og startet sin profesjonelle karriere som tolvåring, allerede da akkompagnerte han Indias største klassiske musikere og dansere. Innen han var atten, var han et internasjonalt anerkjent navn. Han er ikke bare kjent som en enestående utøver på instrumentet sitt. Perkusjonist og musikkolog Mickey Hart, en av trommeslagerne fra legendariske Grateful Dead, har kalt ham en av de mest avanserte rytmikerne på jordkloden.

 

 

Niladri Kumar kommer fra fem generasjoner med sitarspillere. I mange år studerte han under sin far og guru, Pandit Kartick Kumar, hvor han lærte seg den indiske klassiske tradisjonen å kjenne før han revolusjonerte sitar-spillet og instrumentets rolle. Han eksperimenterte med elektrisk sitar, et instrument han kalte zitar, og har funnet en balanse mellom respekt for det tradisjonelle uttrykket og nyere uttrykksformer. Han har jobbet med fusionlegender som Jonas Hellborg, V. Selvaganesh og den tidligere nevnte gitaristen John McLaughlin.

Alle disse samarbeidene er verdt å sjekke ut – men det er fremdeles noe helt spesielt når disse to musikerne møtes i det intime duoformatet. “Vi går på scenen, og så spiller vi… og i løpet av den neste timen eller halvannen foretar vi en reise sammen. Noen ganger er det fabelaktig, andre ganger er det så magisk at vi må bruke fem dager på å komme oss ned på jorda,” har Hussain sagt tidligere. Denne høsten er Oslo World åsted for et slikt møte. Det vil du ikke gå glipp av.

 


Arrangementet er en del av festivalen Oslo World, les mer hos deres nettsider.

Zakir Hussain Niladri Kumar


Publisert 3. november 2022