De første artistene til Oslo Mela Festival er klare!

AE1A3886 Dramatic Look Cesar Bolly
Oslo Mela 2019

Dansecrewet The Quick Style, den revolusjonære rapperen Ana Tijoux, qawwali-sangeren Faiz Ali Faiz, afropsykedeliske BCUC og kurdernes musikalske ambassadør, Aynur, er klare for Oslo Mela Festival i august. Årets festival arrangeres 18. til 20. august på Rådhusplassen i Oslo.

Les mer om artistene her:

Ana Tijoux
Ana Tijoux. Foto: Inti Gajardo

Ana Tijoux

– Politisk og personlig hiphop

Den revolusjonære chilenske rapperen Ana Tijoux ble født i Frankrike av foreldre som var i politisk eksil etter statskuppet i Chile. Hun fant tidlig sitt egentlige hjem i hiphop-sjangeren og etter å ha vært en del av chilenske hiphop-gruppene Los Gemelos og Makiza, bestemte hun seg i 2006 for å satse videre som soloartist. Akkompagnert av charango, panfløyter og andre Latin-Amerikanske instrumenter rapper Tijoux om anti-kolonialisme, feminisme og sosial urettferdighet og med en slik attityde at selv ikke-spansktalende får med seg budskapet på låter som 1977, Shock og Antifa Dance.


 

Aynor
Aynor. Foto: Muhsin Akgün

Aynur

– Kurdernes musikalske ambassadør

Aynur er vår tids mest kjente kurdiske artist og med en imponerende stemme som evner å gjenskape hele følelsesregisteret på en og samme tid. Hennes musikalske repertoar blander sømløst tradisjonell kurdisk folkemusikk med moderne vestlig innflytelse, og bygger en musikalsk bro mellom fortid og nåtid. Ikke minst har hun sørget for at den kurdiske musikkarven er blitt synliggjort for et stort internasjonalt publikum. Aynur har samarbeidet med en rekke internasjonale musikere, blant annet Yo-Yo Ma og Silk Road Ensemble, Kayhan Kalhor, Javier Limón og Kinan Azme.


 

BCUC
BCUC. Foto: Shudufhadzo Lubengo

BCUC

– Funk, rytme og lidenskap med politiske undertoner

BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) tar med seg sin unike afro-psykedeliske sound fra Soweto til Rådhusplassen. Kombinasjonen av energiske opptredener og kompromissløse musikk – påvirket av forfedrenes tradisjoner, hiphop, punk-rock og 70- og 80-talls jazztradisjoner – har gjort dem til en internasjonal «snakkis». Deres engasjerende tekster gir stemme til de stemmeløse og gjør et ærlig forsøk på å bryte ned vestlige verdensforestillinger og heller presentere et moderne blikk på Sør-Afrika etter apartheid. Eller som vokalist Kgomotso Mokone sier det:

«We bring fun and emo-indigenous Afro psychedelic fire from the hood».


 

Faiz Ali Faiz
Faiz Ali Faiz. Foto: Lucie Lung

Faiz Ali Faiz

– Qawwaliens store stemme  

 Det går knapt an å nevne Faiz Ali Faiz uten å trekke paralleller til hans forbilde, den legendariske Nusrat Fateh Ali Khan. Faiz Ali Faiz kommer fra en familie med syv generasjoner qawwali-sangere og begynte sin profesjonelle karriere som 16-åringer. Han utmerket seg tidlig med sine virtuose, rike og ekspansive vokale evner og ryktene skal ha det til at Nusrat Fateh Ali Khan selv utpekte ham til sin arvtaker på dødsleiet. I tillegg til å videreføre den sterke qawwali-tradisjonen, har Faiz Ali Faiz gjort seg bemerket med ulike samarbeid på tvers av ulike musikalske tradisjoner.


 

The Quick Style
The Quick Style. Foto: Oktawian Gornik

The Quick Style

Dans som beveger og samler

Quick Style er en gruppe dansere i dress og solbriller som havnet på nesten hele verdens lepper med deres berømte bryllupsdans. Selv om det store gjennombruddet deres kom i 2022, har gruppa holdt på i nesten 20 år og i 2016 hadde de sin første opptreden på Melafestivalen. Quick Style er også mer enn bare teknikk og imponerende trinn – ikke minst ønsker de å vise at Quick Style eksisterer for å skape glede og samhold mellom folk og land.


Publisert 28. april 2023