Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.
Kvinne som holder et strengeinstrument mens hun ser inn i kamera

Fortellerfestivalen: Voluspå – Volvens spådom

søndag 26. mars

Melahuset
16:00

«Hør, ber jeg, alle slekter …» I eddadiktet Voluspå spår volven om Ragnarok og gjenreisning, og avslører gjemte hemmeligheter om verdens skapelse. Det er selveste Odin som ber henne spå for seg. Til tross for at han gir henne både «halsgull og ringer», ser hun seg nødt til å spå Odins undergang.

Voluspå er bevart i en form som ikke alltid gir klarhet om mytene det henspilles på. I forestillingen resiterer og synger Ylva Sjaastad versene på bokmål og norrønt, og binder disse delene sammen med fortellende partier. Musikken er basert på Voluspå-melodien som ble nedtegnet i København på slutten av 1700-tallet av hoffmusikus Hartmann, sannsynligvis etter islendinger som besøkte det som også var deres hovedstad den gangen.

Billetter til forestillingen kan kjøpes ved å trykke på denne linken. 

Velkommen til en poetisk og mytologisk fortelleropplevelse akkompagnert av lyrespill og sang.

Med en kort introduksjon av Terje Nordby.
Ettersnakk med Ylva Sjaastad rett i etterkant av forestillingen.

Om Ylva Sjaastad 

Ylva Sjaastad er historieforteller, sanger og musiker. Hun startet som forteller sommeren 1998 da hun fortalte norrøne myter ved bålet i et vikinghus. Hun har siden fortalt i et mylder av settinger for alle aldre, men oftest i gymsaler fulle av skolebarn spredt utover landet gjennom DKS og Rikskonsertene. Som sanger og musiker arbeider hun i spennet mellom visesang, middelalder- og folkemusikk, og har utarbeidet en stil der fortelling og musikk går hånd i hånd. Ylva jobber også som formidler ved Rælingen bibliotek. Hun har hovedfag i musikk fra UiO og har studert drama og muntlig fortelling ved OsloMet.

Denne versjonen av Voluspå er laget og instruert av Marit Jerstad og Knut Harris, og basert på deres nye bokmål-oversettelse.

Resitasjon, fortelling, sang og lyre // Ylva Sjaastad
Manus, oversettelse og instruksjon // Marit Jerstad og Knut Harris