Takk, Harry Belafonte

To personer arm i arm med en båt i bakgrunnen

Tirsdag 25.april 2023 gikk sangeren, skuespilleren og menneskerettighetsaktivisten Harry Belafonte bort, 96 år gammel. I 2012 gjestet han Melafestivalen i forbindelse med at vi viste dokumentarfilmen om hans liv «Sing Your Song».

– Det er få kunstnere som velger å bruke sitt renommé til å gi tilbake noe som utvider selve menneskeheten. Harry Belafonte ble en slik aktivist, og kanskje også mer enn det, sier Melas direktør Khalid Salimi. – Da han var på Mela lærte vi veldig mye om de svarte amerikanernes daglige kamper – og dette er kunnskap vi i Mela har med oss videre i vårt arbeid.

Belafonte fikk sitt store gjennombrudd med slagere som «Day-O» og «Jamaica Farewell». Albumet «Calypso» fra 1956 regnes ifølge The New York Times for å være det første fra en enkeltstående artist til å bli solgt i flere enn 1 million eksemplarer. Gjennom karrieren ga Belafonte ut 30 album, og han spilte også i et 30-talls filmer og en rekke TV-produksjoner. Han var en nær venn av Martin Luther King Jr. og ble en av frontfigurene i den amerikanske borgerrettighetsbevegelse. I mange år nektet han å opptre i sørstatene i protest mot behandlingen av svarte der. Han var også en viktig talsperson for anti-apartheid-bevegelsen i Sør-Afrika og brukte resten av sitt liv til å kjempe for en rekke humanitære saker, blant dem kampen mot Aids i Afrika, kampen mot atomvåpen og kjempet for kvinners rettigheter.


Publisert 27. april 2023