Kultur og motstand

Historien har vist hvordan kunst og kultur har en viktig samfunnsrolle, og kan fungere som en protest, og ikke minst som en samlende bevegelse. Dette markerte Melahuset fredag 11. september blant annet med appeller og konsertinnslag med aktivisten og visesangeren Moddi, rapperen Fela og visesangeren Katia Cardenal. Arrangementet var først ut i en ny satsning på Melahuset som heter «Kultur og motstand».

Å bruke kultur for å uttrykke sin motstand både er, og har vært, avgjørende for oss mennesker opp gjennom historien og har bidratt til at vi har klart å navigere oss gjennom de vanvittige utfordringene vi har møtt på. Når ens kjente og vante omgivelser står i flammer, er det nettopp kulturen som gir oss mot til å møte stadig nye virkelighetsoppfatninger, og til å hjelpe oss med å gjøre veien videre litt klarere, sier Melahusets direktør Khalid Salimi.

Se arrangementet her: Kultur og motstand på Melahuset

Motstand mot militærkuppet i Chile

Bakgrunnen for arrangementet var det blodige militærkuppet i Chile 11. september 1973 der hærsjefen Augusto Pinochet og hans militærjunta kom til makten. Tusenvis av politiske motstandere, inkludert sangeren Victor Jara, ble fengslet, torturert og drept. Melahuset ønsket å markere motstanden mot dette kuppet med konserter av den politiske visesangeren Moddi, rapperen Fela, visesangeren Katia Cardenal og nykommeren Isingit. Det var også appeller ved Hernan Rojas om politiske fanger og Camila Escobar Sepulveda skal fortelle litt om den nåværende situasjonen i Chile.

Den chilenske folkesangeren Victor Jara er blitt stående som et symbol for kunstneres motstand mot vold og undertrykking.

Motstand gjennom kultur er ikke-voldelig og er ikke basert på teologiske begrunnelser. For Melahuset er det viktig fokusere på hvordan kulturen kan fungere som et kompass for oss mennesker og hvordan kulturen er med på å definere oss mennesker og samfunnet rundt oss.


Publisert 9. oktober 2020