Høstprogrammet for Melahuset er klart

Band spiller på scene
9 grader nord på Melahuset. 8. mars 2023. Foto: David Brandt

Markering av motstanden av militærkuppet i Chile, besøk av en av Afrikas store litterære stemmer og konserter, filmvisninger, samtaler, kunst og valgarrangementer preger høstens program på Melahuset.

Historien har vist hvordan kunst og kultur har en viktig samfunnsrolle, den kan fungere som et opprør, og ikke minst som en samlende bevegelse. Dette ble tydelig under det brutale militærkuppet i Chile den 11. september 1973. Den 9. september markerer Melahuset motstanden mot dette kuppet med en panelsamtale, en fotoutstilling om Mapuche-kampen i Osorno og konserter med Moddi, duoen Cuculikochi og den brasilianske gruppa Choro Livre. Den 12. oktober spiller det chilenske bandet Illapu konsert på Melahuset. Dette bandet hadde også en stor betydning i chilenernes årelange kamp mot militærdiktaturet.

Motstand gjennom kultur er ikke-voldelig og er ikke basert på teologiske begrunnelser. For Melahuset er det viktig fokusere på hvordan kulturen kan fungere som et kompass for oss mennesker, og hvordan den bidrar til å definere oss og samfunnet vi lever i, forteller Melahusets direktør Khalid Salimi.

Forfattermøte med Nuruddin Farah

Også litteraturen har en viktig rolle for å formidle, fortelle og samle. Den 28. og 29. september inviterer Melahuset til to samtaler med Nuruddin Farah, en av Afrikas fremste litterære stemmer og som ofte nevnes i forbindelse med Nobels litteraturpris. Den ene samtalen foregår på engelsk, mens den andre foregår på somali. I sine bøker skriver Farrah mye om hvordan autoritære strukturer dannes, spesielt hvordan disse strukturene øker i det tradisjonelle samfunnet, og kobler temaer som politisk undertrykkelse og korrupsjon til psykologiske og pedagogiske aspekter. På Melahuset skal han samtale om sitt forfatterskap, sin drøm for Somalia og situasjonen i dagens Afrika.

Møter mellom ulike rytmer og tradisjoner  

På Oslo kulturnatt møtes og forenes to ulike musikalske tradisjoner – den indiske og den balkanske – når Rohini Sahajpal, Stian Carstensen, Jai Shankar og Jarle Vespestad opptrer. I forbindelse med Masahat-festival for arabisk kunst og kultur gjester Tarabband Melahuset, og dette bandet tar publikum med på en reise fra Bagdad via Kairo til Paris og Malmø. I oktober møter argentinsk folkemusikk på nordisk jazz når José Saluzzi, Juan Fracchi, Ulrik Bisgaard og Jacob Young på Melahuset og få dager etter opptrer Peace out to Revolution i forbindelse med åpningen av Black History Month. Det blir også konserter med bansuri-spiller Patrick Vedlog og hans guru, tablamesteren Nabankur Bhattacharya, og i november har Adama Barry release for sitt nye album «Nomad Blues» på Melahuset.

Film, kunst, slam og community

I forbindelse med den internasjonale alzheimerdagen inviterer Melahuset til utstillingen Through Their Eyesmed fotografier av Andy Malhan, poesiframføring ved Astri Ghosh og Carlton Braganza og en panelsamtale om hvordan demens og Alzheimer sykdom rammer innvandrermiljøet i Norge. I forkant av kommunevalget arrangeres det også to valgdebatter, Kulturlivets betydning for det flerkulturelle Oslo og Framtidens Oslo, med representanter fra åtte politiske partier. Pop-up-utstillingene KOBE viser kunst fra både etablerte og ikke-etablerte kunstnere, det blir visning av dokumentarfilmen Mama: Norway’s Afghan Sons og på Oslo kulturnatt avsluttes kvelden med slampoesi fra fremadstormende slampoeter. Også flere ulike kunst- og kulturaktivister fra Palestina, Iran, India og Pakistan har fått sitt faste tilholdssted på Melahuset og gjennomfører regelmessige aktiviteter og arrangementer.

Melahuset har også ukentlige arrangementer for barnehager og viser denne høsten forestillingen Verdens rikeste mann og kakaotreet, som er skrevet og fremført av Raymond Sereba på oppdrag fra Melahuset.


Publisert 2. september 2023