Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Nhạc tài tử Nam bộ – vietnamesisk folkemusikk

fredag 26. april

Melahuset
19:00

Kunstnerisk Virksomhet DAO-SK har gleden av å introdusere den vietnamesiske folkemusikken Đờn ca tài tử publikum for i Oslo. Konserten er den del av MIDI-prosjektet (Minority-Identity-Diversity-Integration). Siden 2013 har Đờn ca tài tử vært på UNESCOs liste over immaterielle kulturarv.

Konserten ĐỜN CA TÀI TỬ NAM BỘ arrangeres i lys av den årlige Hùng King-festivalen, som feirer forfedrene og grunnleggerne av Vietnam, og som finner sted på den tiende dagen i den tredje månemåneden. Konserten er ikke bare for et vietnamesisk publikum med hjemlengsel, men er også ment som et bidrag til å bevare deres opprinnelige kultur, introdusere denne til yngre generasjoner og nye publikummere.

Om Đờn ca tài tử

Đờn ca tài tử er en viktig del av den sørvietnamesiske kulturarven. Musikken og sangene tematiserer folks liv og arbeid på landet og i områdene rundt Mekongdeltaet. Đờn ca tài tử fremføres på blant annet festivaler, feiringer og begravelsesseremonier, og er dermed nært forbundet med andre kulturelle praksiser, skikker, muntlige tradisjoner og håndverk.

Utøverne uttrykker følelsene sine ved å improvisere, ornamentere og variere «skjelettmelodien» og de rytmiske mønstrene i stykkene som fremføres. Đờn ca tài tử spilles på en rekke forskjellige instrumenter, inkludert den måneformede lutten, to-strengs fele, seksten-strengs sitter, pæreformet lutt, perkusjon, monochord og bambusfløyte. Repertoaret tar utgangspunkt i 20 hovedsanger og 72 klassiske sanger, som videreformidles gjennom muntlig overføring og imitasjon. Musikere må studere i minst tre år for å lære grunnleggende instrumentale teknikker og hvordan de skal uttrykke stemninger og følelser musikalsk. Vokalstudentene lærer de tradisjonelle sangene gjennom blant annet improvisasjon.