Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Litterær samtale: Marjam Idriss om romanen «Halvt»

torsdag 11. april

Melahuset
18:00

I februar ga forfatter Marjam Idriss ut «Halvt», en roman om arv, gamle spøkelser og rasismens pris. Bokas handling foregår både i nåtid og i fortid og vever sammen to historier til en fortelling som favner både en familiehistorie og den dansk-norske kolonihistorien. På Melahuset møter hun Selma Benmalek til en samtale om den kritikerroste romanen, om norsk slaverihistorie, dobbeltmoral og den norske selvfølelsen.

«Marjam Idriss har gitt seg selv en nesten uløselig oppgave med denne koblingen av aktuell norsk oljeindustri med historisk slaveindustri. Hun skal krediteres for at dette dristige prosjektet er ført i havn med overbevisende stil. Hun har klart å belyse en mørklagt del av den norske historien.» Turid Larsen, Dagsavisen

Dørene åpner kl. 18

Programstart kl. 18.30

Fri adgang


Om «Halvt»

2023: Hovedpersonen Inge, ankommer St. Croix i Karibia, øya moren hennes kommer fra. Med seg har hun to kollegaer og ny jobb i Equinor. Det har brutt ut storbrann på et oljeanlegg, og den nyutdannede mangfoldskonsulenten er utstedt for å berolige lokalbefolkningen med et ansikt de kan kjenne igjen. På flyplassen blir hun tatt imot av moren, som hun ikke har sett på femten år. Gjenforeningen vekker gamle minner Inge har forsøkt å glemme, men også historier som går mye lenger tilbake i tid og som vever den dansk-norske kolonihistorien sammen med familiehistorien hennes.

1759: Byfogd Engebret Hesselberg lengter hjem fra den karibiske kolonien. Som kongens forlengede arm skal han bli ansvarlig for en av de mest brutale hendelsene i dansk-norsk slaverihistorie.

Marjam Idriss (f. 1992) har en bachelor i engelsk litteratur og en master i middelalderlitteratur fra Universitetet i Cambridge. Hun debuterte som romanforfatter med Jannikeevangeliet i 2017, og som skjønnlitterær oversetter i 2018 og har bl.a. oversatt Zadie Smith, Amanda Gorman, Ibi Zoboi, Yusef Salaam og Jenny Hval.

«Halvt» er hennes andre roman og er utgitt på Gyldendal Norsk Forlag.

Samtalen ledes av Selma Benmalek, programkonsulent i Deichman.