Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Kultur og motstand: markering av 50-årsdagen for militærkuppet i Chile! Konsert med Moddi/ Cuculikochi / Choro Livre

lørdag 9. september

Melahuset
18:00

I år er det 50 år siden Chile ble utsatt for et blodig statskupp ledet av hærsjef Augusto Pinochet og hans militærjunta. Den 9. september markerer Melahuset motstanden mot dette kuppet med protestsanger, samtaler og en utstilling om Mapuchenes kamp mot norske Statkraft.

Det er fri adgang til arrangementet.

PANELDEBATT:

Camila Sepúlveda Escobar, skribent

Sonia Bustos, Chilegruppa i LAG

Jaime Manuel Fuentes Medina, studerer Internasjonale Studier ved UiO og leder i Oslo Rød Ungdom

Ordstyrer er Stine Linnerud Jespersen, lærer, oversetter og aktivist i LAG.

UTSTILLING:

Mapuche, el retorno de las voces antiguas (Mapuche, de gamle stemmer kommer tilbake) av Pablo Piovano. En fotoutstilling om Mapuche-kampen i Osorno.

KONSERTER:

Moddi

Visesangeren og aktivisten Moddi har markert seg som en sterk politisk artist og ga i 2016 ut albumet «Unsongs», som består av tolv forbudte sanger. Dette initiativet møtte mye motstand, blant annet fra russiske myndigheter, og utfordringene inspirerte han til å skrive boka «Forbudte sanger» som kom ut i 2017. I 2019 ga han ut albumet «Like in 1968» der han synger om norsk våpeneksport, maktspill, klimakrise og om viktigheten av å bry seg. Han har spilt på scener i Europa, Asia og Latin-Amerika og opptrer like gjerne med symfoniorkestre eller palestinske barnekor som alene med kassegitaren sin. Hans siste album «Bråtebrann» kom i 2022 og her reflekterer han om endringene i sin hjemkommune, Senja.

Cuculikochi

Veronica Tiznado og Claudio Perez spiller egenkomponerte sanger og kampmusikk fra Latin-Amerika, alt grunnet i en dyp kjærlighet til deres kultur. Siden 2020 har denne duoen fra Chile også spilt på flere demonstrasjoner og markeringer.

Choro Livre

Choro er en brasiliansk rytme som regnes som en av grunnpilarene i Brasils populærmusikk, på lik linje med tangoen i Argentina og den cubanske habaneraen. Gruppa Choro Livre ble dannet i Brasilia i 1993 og har siden den gang rukket å både oppnå legendestatus, men også sørger for å formidle og fornye denne musikken til yngre generasjoner og et internasjonalt publikum.

 

Om militærkuppet i Chile:

Den 11. september 1973 ble Chile utsatt for et blodig statskupp ledet av hærsjef Augusto Pinochet og hans militærjunta, med støtte fra USA. Den folkevalgte presidenten Salvador Allende ble drept og i etterkant ble hans tilhengere fengslet, torturert og drept. En av dem var sangeren Victor Jara, som etter sin død ble et symbol for Chiles kamp mot Pinochets regime.