Angela Davis sparker i gang Oslo Mela 2022

AngelaDavis1902x1080

Hvorfor er rasisme et globalt angående, er spørsmålet som drøftes når den ikoniske aktivisten Angela Davis gjester Melafestivalen 11. august

Angela Davis stiller på Mela Kickoff på Saga Kino 11. August, klokken 18.00, med foredraget «Why Racism Must Be a Global Concern: Art and Politics in the 21st Century». Davis setter med dette foredraget antirasisme i en større kontekst med kunst og kultur som sentrale faktorer.

Da Black Lives Matter-bevegelsen for alvor tok form i 2020, mens koronapandemien samtidig snudde verden på hodet, virket tidene like turbulente som brytningen mellom 1960- og 1970-tallet. På den tiden, for rundt 50 år siden var Angela Davis nemlig allerede en notorisk feminist, medlem av det amerikanske kommunistpartiet, med forbindelser til det velkjente Black Panther Party. Hun raste mot krig, hvit overlegenhet og kolonialisme, og ble etterhvert fengslet for sin aktivisme.

Kunst, kultur og aktivisme
I september 2020 holdt Davis et online-foredrag på Southbank Centre i London, hovedsakelig om avskaffing av fengselssystemet, der hun også la vekt på betydningen kunst har i det 21. århundret:

– Jeg tror at i øyeblikk som disse, så glemmer vi hvordan kreativt arbeid, eller kulturelt arbeid spiller en rolle i hvordan vi beveger oss mot en bedre framtid. Jeg tror at kunst- og kulturarbeid, musikk og film kan gi uttrykk for det vi ennå ikke kan artikulere. Jeg tror at disse kunstformene leder oss til å føle det vi ikke kan si, de er absolutt essensielle for kampen for radikal sosial transformasjon, sa Angela Davis i online-foredraget på Southbank Centre i følge We Jazz Magazine.

Gjennom hennes aktivisme og studier over flere tiår er Angela Davis dypt involvert i bevegelser for sosial rettferdighet rundt i verden. Hennes jobb som pedagog – både på universitetsnivå og i den større offentlige sfæren – har alltid lagt vekt på viktigheten av å bygge et samfunn basert på kampen for rettferdighet på tvers av økonomisk klasse, etnisitet og kjønn. Hun har publisert over ti bøker, inkludert essays og en selvbiografi.

Vil avskaffe fengselssystemet
De senere årene er et gjennomgående tema spennet av sosiale problemer assosiert med fengselssystemet, og kriminaliseringen av de samfunnsgruppene som er mest påvirket av fattigdom og rasisme. Hun bygger på egne erfaringer fra det tidlige 1970-tallet som en person som tilbragte atten måneder i fengsel med påfølgende rettssak, som resultat av plasseringen på FBIs «Ten Most Wanted List».

Som mange pedagoger er professor Davis spesielt opptatt av den generelle tendensen med å vie mer ressurser og oppmerksomhet til fengselsystemet enn til utdanningsinstitusjoner. Som en som har bidratt til idéen om et prison industrial complex, oppfordrer hun nå publikum til å tenke seriøst på muligheten for en verden uten fengsler og for å skape en abolisjonist-bevegelse i det 21. århundret.


Ingen flere billetter er tilgjengelig.


Publisert 29. juli 2022