Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.
Collage av utklipp og artistbidler

8.mars på Melahuset

onsdag 8. mars

Melahuset
18:00

Siden 2017 har Melahuset markert den internasjonale kvinnedagen med å belyse temaer som kvinners rettigheter, undertrykking og interseksjonalitet i et nyansert perspektiv. I år markeres 8.mars med boklansering, musikalske innslag og et fokus på kvinner og utdanning, og da med utgangspunkt i situasjonen i Afghanistan. På Melahuset denne kvelden blir det en samtale mellom den afghanske aktivisten og poeten Hoda Khamosh og Mala Wang-Naveen, det blir lansering av boka «Sita in Exile», som er skrevet av den indisk-amerikanske forfatteren Rashi Rohatgi, appell ved Khansa Ali fra MiRA-senteret og konserter med Abelone og 9 grader nord. Kveldens konferansier er Selma Benmalek.  

Det er fri adgang til arrangementet.

Aktivisten og poeten Hoda Khamosh ble i 2022 kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personene av både BBC og Time Magazine. Hun er født i Iran av afghanske foreldre og har studert persisk språk og litteratur i Afghanistan. Da Taliban tok over makten i august 2021 var hun en av de første som tok til gatene for å protestere mot Taliban og for kvinners rettigheter. Hun har også reist rundt på skoler for å snakke med elevene om empowerment, har startet et undervisningsprogram som lærer jenter og kvinner å sy og var en av aktivistene som ble invitert til å delta i samtalene med Taliban i Oslo i januar 2022 og benyttet samtalene til å kreve at Taliban skulle løslate noen av hennes aktivistkollegaer. For tiden er hun bosatt i Norge i påvente av svar på hennes asylsøknad.  

Den amerikansk-indiske forfatteren Rashi Rohatgi er førsteamanuensis ved Nord universitet i Bodø. Romanen «Sita in Exile» er en lyrisk utforskning av søsterskap, migrasjon og morskap i dagens Europa. Boka lanseres i Norge på Melahuset 8.mars.   

9 grader nord for ekvator finner vi byen Jaffna på Sri Lanka, hvor halvparten av bandet har deres opphav fra. Sammen byr kvartetten på en blanding av en rekke ulike sjangre, som baila, flamenco, jazz og karnatisk musikk. Med instrumenter som bambusfløyte og cajon ønsker gruppa 9 grader nord å ta publikum med på en musikalsk reise nærmere instinktene. Deres kraftfulle og særegne musikkstil har truffet hjem hos publikummere og kritikere.  

Musikk har alltid hatt en sentral rolle i livet til Abelone og hennes musikalske røtter har inspirert henne siden barndommen. Hun slapp sin første singel i 2014 og siden den gang har hun rukket å etablere seg som artist, låtskriver og komponist og har spilt konserter over hele verden. Hun har også vært Unicef-ambassadør i Etiopia og jobbet for kvinners rettigheter og helse. Musikalsk beveger Abelone seg mellom ulike sjangre og språk, fra r&b, hip hop, pop og afrobeat. 

Khansa Ali er nestleder ved MiRA – Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn og skal holde en appell med tema «Minoritetskvinnekamp i krisetid – hvordan bekjempe økende ulikhet».

Mala Wang-Naveen er forfatter og kommunikasjonssjef i Sintef Digital. Hun har tidligere arbeidet som journalist, anmelder og kommentator i Aftenposten.  

Selma Benmalek jobber til daglig som programkonsulent i Deichman. Som frilanser er hun skribent og redaksjonsassistent for bl.a. 10-undersøkelser, samt ordstyrer/konferansier under ulike kulturarrangementer. Hun er ellers styremedlem i Jeunesses Musicales Norway og styreleder i Norsk Bibliotekforening avd. Oslo.