Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Visit Vestbredden: Konserter med Bashar Murad og Tamer Nafar

lørdag 13. mai

Melahuset
19:00

I år det 75 år siden 15. mai 1948, dagen palestinere kaller Al-Nakba som på arabisk betyr katastrofe, og som markerer starten på Israels overgrep mot Palestina og det palestinske folket. I forbindelse med opprettelsen av staten Israel ble 13.000 palestinere drept og 750.000 drevet på flukt. I dag lever nærmere 6 millioner palestinere fremdeles som flyktninger.

I samarbeid med Palestinakomiteen er Melahuset i år en del av Nakba-markeringen og inviterer til konserter med de palestinske artistene Bashar Murad og Tamer Nafar.

Konsertene starter kl. 21


Bashar Murad

Bashar Murad er en multitalentfull palestinsk sanger, låtskriver og filmskaper som produserer globalt-inspirert popmusikk med røtter i den palestinske ånden. Musikken hans utfordrer stereotyper og belyser sosiale problemer som påvirker palestinsk ungdom som sjelden adresseres – deriblant livet under okkupasjonen, kjønnslikestilling og LGBTQ+ problemer, tar Bashar alltid risiko. Som arabisk bosatt i Jerusalem utfordrer han både den eksterne okkupasjonen palestinere lever under og de interne konfliktene påtvunget i det konservative samfunnet.


Tamer Nafar

Gå ikke glipp av den palestinske rapperen Tamer Nafars første solokonsert i Norge!

Tamer Nafar er blant annet musiker, skuespiller, manusforfatter og sosial aktivist. Sangtekstene hans spenner fra refleksjoner om okkupasjon og politikk til kjærlighet og fattigdom. I 2000 danner Tamer den første palestinske hiphop-gruppen, DAM, sammen med broren sin og en nær venn. Deres sang «Min Irhabi» (Hvem er terroristen) ga dem en velfortjent tittel som en av de tidligste og mest innflytelsesrike hiphop-gruppene i Midtøsten.

Tamer har også brukt musikk og kunst som et verktøy for sosial- og kulturell aktivisme for å skape bevissthet rundt viktige saker forårsaket av okkupasjonen, som tvungen separasjon og fordrivelse av palestinere, og ulikhetene mellom arabiske samfunn innenfor Israel.

Dette blir hans første solokonsert i Norge.


I tillegg til konsertene på Melahuset vil det denne dagen være aktiviteter på Vestbredden (ved Akerselva), demonstrasjon foran Stortinget og DJ/ Klubb på Hausmania. Les mer på Visit Vestbredden sine sider. 

Det er fri adgang til konserten, men det oppfordres at de som kan støtter festivalen via Spleis og Vipps.

Om Visit Vestbredden:

Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden kulturelt “okkuperer” igjen området fra Eventyrbrua til Vega og Hausmania med feiring av palestinsk kultur — lørdagen nærmest Nakba-dagen. Det blir blant annet palestinsk mat, musikk fra kjente palestinske og politiske artister, kunst- og fotoutstillinger, teater, film, stands og informasjon, og aktiviteter for alle aldre som graffiti-workshop, drageflyvning-verksted, ansiktsmaling, og plakatverksted. Midt i festivalprogrammet stenges festivalområdet i solidarisk “streik» for å sette fokus på demonstrasjonen foran Stortinget med følgende demonstrasjonstog tilbake til Vestbredden. 

Visit Vestbredden har to hovedmål: å feire og fremme den mangfoldige og fargerike palestinske kulturen, og å kjempe for politisk endring og ansvarliggjørelse i Norge. Festivalen fremmer kulturell aktivisme og støtter palestinske og andre stemmer som kjemper for rettferdighet. Kunst og kultur kan utfordre destruktive narrativ og skape endring, og gi stemme til dem som ellers ikke blir hørt eller misrepresentert. 

Som en solidarisk bevegelse står vi sammen, store og små, for å minnes 75 år siden Nakba og for å hedre palestinsk kultur og motstand.